Historie tradičního českého nápoje je bohatá a velice zajímavá. Ponořte se do historie a přečtěte si, co vlastně stojí za vznikem tuzemáku.
Rum Božkov patří mezi oblíbené nápoje tuzemských štamgastů už dlouhá desetiletí. Díky jeho vytříbené chuti se mu daří držet na špici i přes těžkou konkurenci ze zahraničí. Věděli jste ale, že jeho vzniku předcházela spíše shoda náhod?
Za všechno může Napoleon
Příběh začíná na začátku 19. století. Už v té době si získal rum oblibu nejen v zámořských ostrovech, ale také v rakouských zemích. Pro všechny milovníky nápoje ale přišla c roce 1806 tvrdá rána. Tehdy totiž francouzský císař Napoleon vyhlásil tzv. kontinentální blokádu. Pro habsburské země to znamenalo, že ze dne na den přišly o řadu surovin dovážených ze zahraničí.
Jelikož mezi ně patřily i produkty potřebné k výrobě rumu, muselo se hledat jiné řešení. Došlo tedy k rozvoji místních manufaktur a na příhodných místech se začala pěstovat cukrová řepa. Blokáda sice brzy skončila, situace však nebyla taková, jak by si všichni přáli. Nastoupila vysoká dovozová cla, která rázem zvýhodnila domácí výrobce.
Úspěch tuzemáku
To samé platilo i o rumu. Říká se, že jej začali vyrábět čeští námořníci, kterým se po jejich oblíbeném nápoji stýskalo. Ať to bylo jakkoliv, v českých zemích krátce po uvalení cel započala produkce jeho náhražky z líhu a dalších surovin. Barvu a chuť dodával karamel, o vůni se postaral vanilin nebo mandlová tresť. A tvrdá práce se vyplatila.
V českých zemích se začal rum vyrábět ve velkém a vyvážel se do celé Habsburské monarchie. Vysoká cena dovážených rumů pak pomohla dostat domácí nápoj na úplný vrchol. Od roku 1832 tedy tuzemák produkují Češi a Slováci ve velkém. A oblibu si udržel až do dnešních dní…
40 % alkoholu
Zbývá zodpovědět poslední otázku. Kde se vzalo pověstných 40 procent alkoholu? O tom se odborníci přou do dnešních dní. S největší pravděpodobností jde ale o to, že při 40 procentech vynikají senzorické vlastnosti, charakteristická chuť a vůně nápoje. U destilátů je totiž nositelem chuti právě alkohol.
V 90. letech u nás ovšem došlo k legislativním změnám, které upravily zaběhnuté pořádky. Tuzemákem se tak smí nazývat i alkohol s 37,5 procenty alkoholu. Využil toho například rum Božkov, který vyrábí tradiční tuzemák právě s 37,5 % alkoholu.