Jak připravit Cuba Libre? Stačí vám čtyři ingredience

Celosvětově proslulý nápoj si jednoduše připravíte i doma. Na Cuba Libre vám totiž budou stačit čtyři ingredience a několik minut času. Jak na to?

 

Cuba Libre – populární nápoj, který dobyl nejedno restaurační zařízení. V tomto článku vám ukážeme, jak si ho můžete připravit v pohodlí domova. Je to snadné. Zvládne to i člověk, který nápoje nikdy nemíchal.

Proč je rum tak oblíbený?

Pojďme si ale nejprve říct, proč se vůbec rum tolik používá nejen v drincích, ale i při vaření. Odpověď je jednoduchá. Rum má své typické aroma, kterým provoní celý pokrm. Díky jeho specifické chuti si jídlo nebo pití mnohem více užijete.

Proč tomu tak je? Má to ednoduché vysvětlení. Rum totiž vzniká fermentací. Právě proto dokáže zvýraznit chuť ostatních látek. Není tedy divu, že se používá nejen jako přísada při vaření a pečení sladkých i slaných pokrmů, ale také jako nenahraditelná ingredience do nejednoho drinku.

Historie Cuba libre

Příběh tohoto nápoje je vskutku zajímavý. Sice přesně nevíme, kdo tento drink vytvořil, za autora je ale považován jistý kapitán Russel. Ten na přelomu 19. a 20. století popíjel koktejl namíchaný z Bacardi a Coca Coly.

Koktejl se navíc stal symbolem ukončení války. Před jejím koncem se označoval jednoduše Bacardi & Coke. Jeho dnešní název vznikl až po tom, co si jeden voják připíjel na osvobozenou Kubu. Výrok „Por Cuda Libre!“ tak dal vzniknout názvu tohoto legendárního pití.

Recept na Cuba Libre

Nyní konečně přejděme k tomu nejpodstatnějšímu, a tedy receptu na Cuba Libre. Budete potřebovat pouze čtyři ingredience:

  • 4 cl bílého rumu,
  • 1 limetku,
  • 2 dl koly,
  • 4 kostky ledu.

Nejprve opláchněte limetku a rozpulte ji. Jednu půlku nakrájejte na čtvrtky, druhou odložte. Do sklenice vyskládejte kousky limetky a několik kostek ledu. Přilijte rum. Nyní sáhněte po druhé polovině limetky a vymačkejte ji do sklenice. Vzniklou směs zalijte kolou. A máte hotovo!

Výběr rumů

Nejnovější články

Nejlepší rumové koktejly a jak je připravit

1. Mojito Ingredience: 50 ml bílého rumu 1/2 limetky, rozkrojené na čtvrtiny 2 lžičky třtinového cukru Hrst čerstvé máty Sodová voda Led Příprava: Do sklenice

Rum a jeho kulturní význam v Karibiku

Rum, tento aromatický destilát z cukrové třtiny, je neodmyslitelně spjatý s karibskou kulturou a historií. Jeho vznik sahá do 17. století, kdy byl na plantážích

Známé rumy

Nejpopulárnější značky

Producentů rumů je opravdu mnoho, ale mezi ty nejznámější a také nejprodávanější se řadí jen několik předních výrobců. 

Neměly by chybět v žádné zásobě opravdového znalce a pokud jste se s nimi ještě nesetkali, je nejvyšší čas ochutnat.

Mohlo by vás zajímat