Rum se používá nejen k pití, ale také jako přísada na vaření. Výběr kvalitního rumu je tedy klíčový. V tomto článku vám ukážeme, jak vybrat ten nejlepší.
Zajít do obchodu a koupit. Tímto způsobem většina lidí vybírá rum. Pokud ale chcete pořídit ten nejlepší za přijatelnou cenu, musíte si dávat pozor na tři základní parametry. V následujících řádcích vám je podrobně popíšeme.
Stáří rumu
Spousta lidí si myslí, že stáří rumu je nejdůležitějším ukazatelem jeho kvality. To ale není pravda. Důležitější než stáří je teplota, při které rum zrál. Mladý kubánský rum tak může být mnohem kvalitnější než skotský. Proto dbejte hlavně na to, aby měl dobrou chuť a hodil se právě pro ten účel, k jakému ho potřebujete.
Barva rumu
Rumy můžeme rozdělit do čtyřech základních odvětví podle barvy:
- světlé rumy,
- zlaté rumy,
- kořeněné rumy,
- tmavé rumy.
Každý má vlastní způsob použití i poznávací znaky. Světlé rumy se vyznačují především výraznou chutí a aromatem. Nezrají tak dlouho jako ostatní odrůdy, nemají tedy typicky tmavou barvu. Proto se používají primárně jako ingredience do míchaných drinků.
Zlaté rumy získávají svoje zbarvení od vypalovaných sudů. Mají plné aroma a chuť. Často je patrný nádech sudu. Kořeněné rumy se opět odlišují chutí. Tu získávají ze speciálních extraktů koření a karamelu. Ze všech rumů zrají nejdéle, zpravidla 5 až 25 let.
Tmavý rum, stejně jako ten kořeněný, se hodí především k samostatné konzumaci. Přimícháním do koktejlu by totiž zanikla jeho výrazná chuť i vůně. Na trhu naleznete především rumy s příchutí karamelu. Na jazyku pocítíte i silný tón melasu.
Typy rumů
Kromě barvy můžeme rumy rozdělit i na základě jejich použití. Existují dva základní druhy:
- Koktejlové rumy využijete při míchání drinků. Spadají sem především bílé rumy, které jsou mimo jiné i cenově dostupné.
- Degustativní rumy sází na svoji jedinečnou chuť a aroma. Jsou určené k samostatné konzumaci.