Jak připravit mojito? Pro nejlepší chuť použijte kubánský rum

Populární kubánský koktejl si můžete připravit i u vás doma. Stačí k tomu pět ingrediencí a pár minut vašeho času. Návod naleznete v článku.

 

Tradiční kubánský koktejl, který dobyl celý svět. Tak by se dalo popsat mojito, osvěžující nápoj nejen během parních letních měsíců. Dnes se bez něj neobejde snad žádná párty. Spousta lidí by si jej ráda připravila i doma. A od toho jsme tu my, abychom vám ukázali recept.

Jak šel čas s mojitem

Vůně moře a rumu. Hádáte správně. I historie mojita začíná právě v rukou pirátů. Datuje se až do 16. století, kdy spatřil světlo světa jeho předchůdce nazvaný El Draque. Vymyslel ho anglický korzár Richard Drake. Skládal se z předchůdce rumu zvaného aguardiente, cukru, limetky a máty. A jelikož korzáři nejen rabovali, ale také odpočívali na přilehlých ostrovech, rozšířil se nápoj i do dalších latinskoamerických zemí.

Skutečné mojito je ale poněkud mladší. První zmínky o tomto drinku pochází ze začátků 20. století. Přísady byly stejné jako u proslulého nápoje El Draque. Tedy s jedním malým rozdílem. Aguardiente nahradil rum. Trvalo to dlouhá staletí, ale právě tato změna způsobila, že se z tohoto koktejlu stal oblíbený nápoj milionů lidí po celém světě.

Jaký rum použít do mojita?

Zdánlivě zapeklitá otázka má jednoduché řešení. Kubánský drink nejlépe chutná s kubánským rumem. Použijte bílý rum jako Legendario Aňejo Blanco či Havana Club. Nejlépe 40%. Teoreticky můžete použít jakýkoliv bílý rum, připravíte se ale o bezchybný zážitek.

Recept na mojito

K přípravě mojita vám bude stačit pět ingrediencí:

  • 4cl bílého rumu,
  • 3 cl čerstvé limetkové šťávy,
  • lístky čerstvé máty,
  • 2 lžíce třtinového cukru,
  • sodovka.

Do vyšší sklenice naskládejte lístky máty, třtinový cukr a limetkovou šťávu. Ingredience spojte tloučkem. Přidejte sodovku, nadrcený led a rum, poté dolijte sodovkou. Na ozdobení přidejte plátek limetky a můžete podávat.

Výběr rumů

Nejnovější články

Nejlepší rumové koktejly a jak je připravit

1. Mojito Ingredience: 50 ml bílého rumu 1/2 limetky, rozkrojené na čtvrtiny 2 lžičky třtinového cukru Hrst čerstvé máty Sodová voda Led Příprava: Do sklenice

Rum a jeho kulturní význam v Karibiku

Rum, tento aromatický destilát z cukrové třtiny, je neodmyslitelně spjatý s karibskou kulturou a historií. Jeho vznik sahá do 17. století, kdy byl na plantážích

Známé rumy

Nejpopulárnější značky

Producentů rumů je opravdu mnoho, ale mezi ty nejznámější a také nejprodávanější se řadí jen několik předních výrobců. 

Neměly by chybět v žádné zásobě opravdového znalce a pokud jste se s nimi ještě nesetkali, je nejvyšší čas ochutnat.

Mohlo by vás zajímat