Populární kubánský koktejl si můžete připravit i u vás doma. Stačí k tomu pět ingrediencí a pár minut vašeho času. Návod naleznete v článku.
Tradiční kubánský koktejl, který dobyl celý svět. Tak by se dalo popsat mojito, osvěžující nápoj nejen během parních letních měsíců. Dnes se bez něj neobejde snad žádná párty. Spousta lidí by si jej ráda připravila i doma. A od toho jsme tu my, abychom vám ukázali recept.
Jak šel čas s mojitem
Vůně moře a rumu. Hádáte správně. I historie mojita začíná právě v rukou pirátů. Datuje se až do 16. století, kdy spatřil světlo světa jeho předchůdce nazvaný El Draque. Vymyslel ho anglický korzár Richard Drake. Skládal se z předchůdce rumu zvaného aguardiente, cukru, limetky a máty. A jelikož korzáři nejen rabovali, ale také odpočívali na přilehlých ostrovech, rozšířil se nápoj i do dalších latinskoamerických zemí.
Skutečné mojito je ale poněkud mladší. První zmínky o tomto drinku pochází ze začátků 20. století. Přísady byly stejné jako u proslulého nápoje El Draque. Tedy s jedním malým rozdílem. Aguardiente nahradil rum. Trvalo to dlouhá staletí, ale právě tato změna způsobila, že se z tohoto koktejlu stal oblíbený nápoj milionů lidí po celém světě.
Jaký rum použít do mojita?
Zdánlivě zapeklitá otázka má jednoduché řešení. Kubánský drink nejlépe chutná s kubánským rumem. Použijte bílý rum jako Legendario Aňejo Blanco či Havana Club. Nejlépe 40%. Teoreticky můžete použít jakýkoliv bílý rum, připravíte se ale o bezchybný zážitek.
Recept na mojito
K přípravě mojita vám bude stačit pět ingrediencí:
- 4cl bílého rumu,
- 3 cl čerstvé limetkové šťávy,
- lístky čerstvé máty,
- 2 lžíce třtinového cukru,
- sodovka.
Do vyšší sklenice naskládejte lístky máty, třtinový cukr a limetkovou šťávu. Ingredience spojte tloučkem. Přidejte sodovku, nadrcený led a rum, poté dolijte sodovkou. Na ozdobení přidejte plátek limetky a můžete podávat.