Svařené víno s rumem? I tato kombinace se k sobě hodí. Jakmile ji vyzkoušíte, nebudete si připravovat nic jiného. V článku pro vás máme dva recepty.
Svařák je oblíbeným nápojem nejen v Česku. V zimě dokáže skvěle zahřát, v létě zase podráždit chuťové pohárky. Pokud už vás ale nebaví neustále připravovat svařené víno na jeden a ten samý způsob, máme pro vás dva tipy, jak si ho ozvláštnit.
Ovocné potěšení
Co neodmyslitelně patří k létu? Párty, alkohol a ovoce. Spojte alkohol s dobře uzrálým ovocem a dostanete skvělý drink na jakoukoliv sešlost s kamarády i s rodinou. Právě takového efektu dosáhnete, pokud připravíte tento speciálně upravený svařák. Budete potřebovat:
- 1 l červeného vína,
- 6 hřebíčků,
- 150 g cukrum
- skořici a vanilku,
- badyán,
- anýz,
- fenykl,
- dvě jablka a hrušky,
- 0,3 l rumu.
Základem nápoje je víno. To smíchejte s kořením a cukrem. Začněte svařovat. Pět minut před dokončením přilijte rum. Po skončení svařování vlijte do sklenice. Nakrájené ovoce přidejte do již hotového nápoje.
Karamelový svařák
Jednodušší, ale stále chutný svařák. Vytvoříte ho z šesti surovin:
- 150 g cukru,
- 12 ks hřebíčku,
- 1 cl rumu,
- 2 l vína,
- 0,5 l vody,
- 2 špalíčků skořice.
Na plotnu postavte hrnec a zahřejte jej. Vsypte do něj cukr a nechte ho zkramelizovat. Neustále míchejte. Jakmile z cukru vznikne karamel, opatrně přilijte horkou vodu (karamel je horký, mohli byste se tedy spálit o horkou páru).
Jakmile se karamel rozpustí, přidejte koření a nechte vařit dalších 10 minut. Poté přidejte víno a čekejte, dokud se neobjeví první bublinka. Až se tak stane, hrnec ihned odstavte. Přilijte malé množství rumu, které zvýrazní chuť celého nápoje.
Směs sceďte, čímž svařené víno zbavíte koření. Pokud bude nápoj málo sladký, můžete přidat více cukru. Přelijte do sklenice a ozdobte ovocem podle chuti. A máte hotovo!