Kubánské rumy se hodí k samostatnému pití, i k míchání drinků. V tomto článku vám řekneme, jak jej správně pít a míchat do dokonalých koktejlů.
Aby byl kubánský rum dobrý, je potřeba dodržet několik pravidel. V tomto článku vám je popíšeme. A ukážeme vám i ty nejlepší drinky, které chuť kubánského rumu ještě více zvýrazní.
Jak pít kubánský rum
Optimální teplota je potřeba k dobrému a rychlému zrání rumu, ale také k jeho konzumaci. Dejte si tedy pozor, aby nebyl příliš chladný. Pokud jej ochladíte v lednici a budete ho rovnou konzumovat, bude vašim chuťovým pohárkům trvat delší dobu, než chuť vůbec zpracují. Dobrá ale není ani příliš vysoká teplota.
V opačném případě se totiž rum tolik nerozleží v ústech a vy si ho neužijete. Proto je důležité dbát na to, abyste nápoj drželi v pokojové teplotě. 22 – 30 stupňů je pro kubánský rum optimální teplota.
Nejlepší nápoje z kubánského rumu
Rum nemusíte pít samotný. Ne nadarmo se o něm říká, že jde o nejlepší ingredienci do alkoholických drinků. Některé si můžete namíchat i sami doma. Jsou jednoduché, rychlé a velice dobré. Tento popis přesně sedí na drink Havana. K jeho výrobě vám postačí kubánský rum, kola, limetka a led. Do sklenice naházejte kostky ledu, nalijte rum a doplňte kolou. Nápoj zastříkejte limetkou, aby dostal ten správný říz. Sklenici můžete limetkou i ozdobit.
Milovníkům sladkého pití určitě zachutná drink nazvaný Honeysuckle. Základem není nic jiného než kvalitní, letitý kubánský rum, limetková šťáva nebo džus (podle chuti) a med. Do sklenice opět stačí naházet kostky ledu a smíchat se všemi ingrediencemi. Důkladně protřepejte, sceďte a přelijte do sklenice. Dobrou chuť.
Nejoblíbenější rumy z Kuby
Velice oblíbený mezi zákazníky je především rum Legendario Elixir de Cuba. A není divu. Je jemný a příjemně sladký. V sudech zraje dlouhých sedm let. Nápoj je smíchán s rozinkami a tóny karamelu a pomerančů. Všechny tyto ingredience vytváří dohromady cenově dostupný a skvěle chutnající nápoj.
Havana Club Aejo zase reprezentuje rumy vhodné především do koktejlů. Tři roky zrál v sudech po bourbonu, aby získal svoji pověstnou sílu a chuť. Bude vám ale chutnat i samotný. Na jazyku totiž ucítíte vanilku, karamelizované hrušky, banán i tóny dubu.