Bábovka s rumem: Ochutnejte tradiční slovinský pokrm

Myslíte si, že jste vyzkoušeli bábovku na všechny možné způsoby? Pak vám přinášíme návod na tradiční slovinskou pochoutku s rumem.

 

Bábovka se dá upéct na 100 způsobů. Jedná se totiž o tradiční dezert, který zná skoro celá Evropa. Proto dnes zamíříme až do balkánské kuchyně a ukážeme vám recept na tradiční slovinskou bábovku s rumem.

Oblíbený pokrm

Slovinsko se může pochlubit originální a zajímavou kuchyní. Kromě svých vlastních receptů kombinuje to nejlepší z Balkánu. A i když je slovinská kuchyně světem často opomíjená, rozhodně se vyplatí některé recepty pojmout za vlastní. Jako například tuto úžasnou slovinskou „poticu“.

Jde o ořechovou bábovku, která se připravuje především při slavnostních příležitostech. Ve Slovinsku je velice oblíbená a vám bude určitě chutnat taky. Připravte si ji i u vás doma. Potřebovat k tomu budete jen běžně dostupné suroviny.

Jak si ji připravit doma?

Abyste si tradiční slovinskou „poticu“ mohli upéct, budete k tomu potřebovat:

  • 40 g čerstvých kvasnic,
  • 600 g pšeničné mouky,
  • 3,5dl polotučného mléka,
  • 100 g slunečnicového oleje,
  • 3 vanilkové cukry,
  • citrónovou kůru,
  • 5 žloutků,
  • 5 lžící rumu,
  • sůl.

Těsto bychom měli, teď už zbývá jen náplň. Na tu si připravte:

  • 600 g vlašských ořechů,
  • 200 g cukru,
  • 2 vanilkové cukry,
  • citrónovou kůru,
  • 2,5dl sladké smetany,
  • sůl,
  • 3 bílky,
  • vejce,
  • moučkový cukr.

Začněte těstem. Do misky si nadrobte kvasnice. Přidejte lžíci mouky, lžičku cukru a půllitr vlažného mléka. Důkladně promíchejte a uložte do tepla. Jakmile vznikne kvásek, prosejte mouku. Vhoďte rozpuštěné máslo, zbytek mléka, cukr, olej, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, sůl a rum. Směs promíchejte a přidejte do mouky. Propracujte těsto a nechte kynout.

Teď přichází řada na náplň. Rozemelte ořechy. Ty smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou, rumem, smetanou, solí a sněhem z ušlehaných bílků. Prohnětejte a stejně jako těsto nechte kynou.

Těsto vyklopte na vál posypaný moukou a vyválejte na asi centimetr silnou vrstvu. Náplň rozetřete a těsto srolujte. Roládu vložte do vytřené pečící trouby a obsah potřete vajíčkem. Propíchejte dřevěnou tyčinkou a vložte do středně vyhřáté trouby na hodinu. Jakmile vychladne, můžete ji podávat.

Výběr rumů

Nejnovější články

Nejlepší rumové koktejly a jak je připravit

1. Mojito Ingredience: 50 ml bílého rumu 1/2 limetky, rozkrojené na čtvrtiny 2 lžičky třtinového cukru Hrst čerstvé máty Sodová voda Led Příprava: Do sklenice

Rum a jeho kulturní význam v Karibiku

Rum, tento aromatický destilát z cukrové třtiny, je neodmyslitelně spjatý s karibskou kulturou a historií. Jeho vznik sahá do 17. století, kdy byl na plantážích

Známé rumy

Nejpopulárnější značky

Producentů rumů je opravdu mnoho, ale mezi ty nejznámější a také nejprodávanější se řadí jen několik předních výrobců. 

Neměly by chybět v žádné zásobě opravdového znalce a pokud jste se s nimi ještě nesetkali, je nejvyšší čas ochutnat.

Mohlo by vás zajímat