Myslíte si, že jste vyzkoušeli bábovku na všechny možné způsoby? Pak vám přinášíme návod na tradiční slovinskou pochoutku s rumem.
Bábovka se dá upéct na 100 způsobů. Jedná se totiž o tradiční dezert, který zná skoro celá Evropa. Proto dnes zamíříme až do balkánské kuchyně a ukážeme vám recept na tradiční slovinskou bábovku s rumem.
Oblíbený pokrm
Slovinsko se může pochlubit originální a zajímavou kuchyní. Kromě svých vlastních receptů kombinuje to nejlepší z Balkánu. A i když je slovinská kuchyně světem často opomíjená, rozhodně se vyplatí některé recepty pojmout za vlastní. Jako například tuto úžasnou slovinskou „poticu“.
Jde o ořechovou bábovku, která se připravuje především při slavnostních příležitostech. Ve Slovinsku je velice oblíbená a vám bude určitě chutnat taky. Připravte si ji i u vás doma. Potřebovat k tomu budete jen běžně dostupné suroviny.
Jak si ji připravit doma?
Abyste si tradiční slovinskou „poticu“ mohli upéct, budete k tomu potřebovat:
- 40 g čerstvých kvasnic,
- 600 g pšeničné mouky,
- 3,5dl polotučného mléka,
- 100 g slunečnicového oleje,
- 3 vanilkové cukry,
- citrónovou kůru,
- 5 žloutků,
- 5 lžící rumu,
- sůl.
Těsto bychom měli, teď už zbývá jen náplň. Na tu si připravte:
- 600 g vlašských ořechů,
- 200 g cukru,
- 2 vanilkové cukry,
- citrónovou kůru,
- 2,5dl sladké smetany,
- sůl,
- 3 bílky,
- vejce,
- moučkový cukr.
Začněte těstem. Do misky si nadrobte kvasnice. Přidejte lžíci mouky, lžičku cukru a půllitr vlažného mléka. Důkladně promíchejte a uložte do tepla. Jakmile vznikne kvásek, prosejte mouku. Vhoďte rozpuštěné máslo, zbytek mléka, cukr, olej, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, sůl a rum. Směs promíchejte a přidejte do mouky. Propracujte těsto a nechte kynout.
Teď přichází řada na náplň. Rozemelte ořechy. Ty smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou, rumem, smetanou, solí a sněhem z ušlehaných bílků. Prohnětejte a stejně jako těsto nechte kynou.
Těsto vyklopte na vál posypaný moukou a vyválejte na asi centimetr silnou vrstvu. Náplň rozetřete a těsto srolujte. Roládu vložte do vytřené pečící trouby a obsah potřete vajíčkem. Propíchejte dřevěnou tyčinkou a vložte do středně vyhřáté trouby na hodinu. Jakmile vychladne, můžete ji podávat.