Chcete si osladit život? Máme pro vás tři recepty na dokonalé cukroví s rumem. Jsou poměrně jednoduché, takže je zvládne opravdu každý.
Málokdo si umí přestavit pečení a vaření bez rumu. Vždyť jde o ingredienci, která ještě více podtrhne celkovou chuť pokrmu. My to naprosto chápeme, proto jsme pro vás připravili výběr těch nejlepších receptů, které si můžete snadno připravit i u vás doma.
Nepečené rumové kuličky
Rumové kuličky patří mezi základní vánoční cukroví, na kterém si můžete pochutnat i mimo sezónu. Co budete potřebovat k jejich přípravě? Na základ:
- 100 g másla,
- 5 lžic rumu,
- 300 g čokolády,
- 100 g práškového cukru.
Na posypání použijte kakao nebo strouhaný kokos.
Do rozpáleného hrnce vhoďte máslo máslo a přidejte do něj čokoládu. Jakmile se obě suroviny rozpustí, přidejte cukr, skořici a rum. Směs dobře promíchejte a dejte vychladit na 30 minut do lednice. Po třiceti minutách vytáhněte a v dlaních vytvořte kuličky. Na závěr obalte v kakau či strouhaném kokosu.
Rumové koule
Podobným způsobem můžete připravit i další pochoutku. Tentokrát ale budete potřebovat odlišné ingredience. Pokud se vám nepovedlo pečení jiného cukroví, tady ho zužitkujete. Na základ si připravte:
- 250 g nepovedených či rozlámaných kousků cukroví,
- 50 ml rumu,
- 6 lžic sodovky,
- 150 g čokolády.
Na ozdobu budete potřebovat cukrářské zdobení, strouhaný kokos nebo drcené oříšky. Zkrátka posyp, který vám bude chutnat.
Nalámejte nepovedené cukroví a rozdrťte ho na malé kousky. Nastrouhejte čokoládu a smíchejte ji s drobečky cukroví, sodovkou a rumem. Propracujte, dokud nevznikne jednotná hmota. Tu dejte na 30 minut do lednice. Poté vytvarujte do tvaru kuliček a obalte ve vybraném posypu (cukrářské zdobení, strouhaný kokos, drcené oříšky).
Rumová kolečka
Příprava rumových koleček je o něco obtížnější než u rumových kuliček. Pokud jim ale věnujete dostatek úsilí, určitě si pochutnáte. Na těsto budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky,
- 50 g mletých pistácií,
- 100 g práškového cukru,
- kůru z citrónu,
- 1 sáček vanilkové cukru,
- 1 vejce,
- 20 ml rumu,
- 200 g másla,
- mouku na podsypání.
Na polevu si připravte další tři ingredience:
- 150 g práškového cukru,
- 1 lžičku citronové šťávy,
- 1 lžičku rumu.
Na vál dejte mouku, pistácie, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vyšlehejte vejce s rumem a vylijte je do středu válu. Přidejte máslo a propracujte. Vznikne vám hladké těsto, do kterého můžete podle potřeby přidat mouku nebo studenou vodu. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a odložte na hodinu do lednice.
Po hodině vytáhněte. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečícím papírem. Těsto vyválejte na slabý plát (zhruba 4 mm) a vykrojte z něj malá kolečka. Ty vyskládejte na plech a dejte péct na 10 – 12 minut. Připravte si polevu z práškového cukru, citronové šťávy a rumu. Dobře promíchejte. Vychladlá kolečka natřete polevou a nechte ztuhnout. Kolečka můžete dozdobit strouhanou čokoládou nebo pistácií.